15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi total în PSD

Război total în PSD

În PSD Dolj a început bălăcăreala generală, cu câteva luni înainte de alegerile locale. În timp ce tabăra Prioteasa a anunţat convocarea alegerilor pentru schimbarea din funcţie a preşedintelui Ion Călin, deputatul spune că-şi va căuta dreptatea la liderii formaţiunii de la Bucureşti, acuzând gruparea rivală de interese străine de partid.

Dacă preşedintele Mircea Geoană a băgat de tot în ceaţă pesediştii doljeni când a anunţat la sfârşitul lui decembrie că este „coordonator“ al filialei, neclarităţile de la nivelul conducerii PSD Dolj s-au risipit oarecum ieri, odată cu ieşirea la rampă a taberei conduse de preşedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa. Aceştia au declarat că, din cauza blocajului de la vârful filialei doljene, au fost convocate alegeri pentru revocarea din funcţie a actualului preşedinte, Ion Călin, şi alegerea unui nou lider. Pesediştii nu au uitat să menţioneze că la scrutin va fi prezent şi Mircea Geoană, sugerând astfel că alegerile au girul şefului de la centru. „Activitatea partidului s-a blocat. S-a încercat o detensionare a situaţiei şi rezolvarea prin discuţii cu Mircea Geoană în mai multe rânduri, însă acest lucru nu s-a produs. S-a votat în unanimitate pentru convocarea conferinţei extraordinare pe 1 februarie, pentru că preşedintele Mircea Geoană ne-a spus că are agenda ocupată până atunci. Vor fi două puncte pe ordinea de zi: revocarea preşedintelui şi alegerea unui nou preşedinte. Sperăm ca până la jumătatea lunii februarie să intrăm în normalitate pentru a putea pregăti alegerile“, a spus Prioteasa, care a precizat că, pentru respectarea statutului, vor fi strânse semnăturile a cel puţin 30% din cei 181 de membri ai Consiliului Judeţean al PSD.

 

Prioteasa: „Călin e sprijinit de trei persoane din 21“

 

Motivul declanşării războiului în PSD a fost reiterat ieri de preşedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa, care nu a ezitat să folosească termenul „penibil“ pentru a caracteriza situaţia în care se află în prezent Călin. Prioteasa a menţionat chiar că „parcă a vrut să-i ia la rând, să se certe cu toţi“, făcând referire la faptul că deputatul nu mai are în prezent sprijin în Biroul Politic al partidului. „Deputatul Ion Călin şi-a alterat relaţiile interpersonale cu majoritatea membrilor Biroului Permanent, ajungând să aibă de partea sa un număr limitat de persoane, adică dumnealui şi alte două din cei 21 de membri. Dumnealui vine cu o propunere şi ceilalţi zic nu. Sunt lucruri penibile pentru un şef de filială“, a mai spus Prioteasa, adăugând că, în cazul în care va pierde alegerile, Călin va face parte din Biroul Permanent Judeţean prin statut.

 

Prioteasa demisionează dacă învinge Călin

 

Preşedintele executiv al PSD Dolj a mai precizat că, în cazul în care în urma alegerilor câştigătoare va ieşi echipa lui Ion Călin, va renunţa la funcţia politică, ducând până la sfârşit mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. „În acest moment, în care am demarat conferinţa, ne-am pus carierele politice în joc. În condiţiile în care va câştiga echipa condusă de Ion Călin, eu mă retrag, îmi dau demisia şi rămân preşedinte la consiliul judeţean până termin mandatul“, a precizat Prioteasa.

 

Petrescu cere demisia lui Călin

 

Secretarul general al PSD Dolj, Petre Petrescu, a explicat ieri că decizia de convocare a alegerilor a fost luată după ce deputatul Călin a refuzat orice formă de dialog şi compromis. Petrescu i-a cerut răspicat preşedintelui Călin să renunţe la funcţie, susţinând că liderul ar trebui să evite situaţia de a fi demis în sală de pesediştii din judeţ.

„Am avut o discuţie cu Ion Călin pentru că am dorit detensionarea situaţiei. I-am propus să aleagă ce doreşte, însă a refuzat colaborarea cu actuala echipă de conducere a partidului pe care dânsul şi-a fixat-o la conferinţa extraordinară, a sfidat Biroul Executiv prin lipsa prezenţei din acest for. Sper ca aceste zile să-l lămurească pe Ion Călin că trebuie să facă un gest de onoare, de verticalitate, astfel încât membrii PSD să nu fie puşi în situaţia de a-l revoca pe 1 februarie“, a spus Petre Petrescu.

 

Prioteasa vrea să fie preşedinte puţin

 

Mai-marii organizaţiei judeţene prezenţi ieri la conferinţa de presă au ţinut să precizeze că „nu e o luptă pentru putere“, ci doar o încercare de liniştire a organizaţiei, care trebuie să se pregătească de alegerile locale. Prioteasa a declarat că nu îşi doreşte să preia conducerea permanentă a filialei pesediste, dar ia în calcul candidatura sa la scrutinul din 1 februarie pentru a pregăti alegerile locale. „Pot să iau în calcul candidatura mea fără să mi-o doresc. Poate pentru o perioadă scurtă, până la alegeri. Nu-mi doresc să fiu preşedintele organizaţiei judeţene. Am destule la consiliul judeţean, unde muncesc de dimineaţa până seara. Încă o activitate în plus provoacă destule neplăceri“, a spus Prioteasa.

 

Călin, cu jalba-n proţap la Bucureşti

 

De cealaltă parte a baricadei, Ion Călin susţine că situaţia din prezent a fost orchestrată de o parte a membrilor Biroului Permanent Judeţean care sunt legaţi de cumetrii şi interese străine de partid. Deputatul a declarat ieri că va cere Biroului Permanent Naţional să cerceteze cazul, dat fiind faptul că procedurile prin care au convocate alegerile sunt nestatutare. „E regretabil că s-a ajuns aici, cu atât mai mult cu cât suntem în an electoral. Interesele acestui grup de iniţiativă sunt altele, nu au nici o legătură cu cele ale partidului. Aştept ca Biroul Permanent Naţional să se pronunţe dacă s-a respectat statutul, pentru că revocarea unui preşedinte de organizaţie e sancţiune disciplinară pentru cei din conducere care au iniţiat-o. Eu cred că nu s-a respectat. Vreau să văd şi eu învinuirile. Faptul că nu mai am susţinere în BP a fost tot din cauza unui puci, făcut sub presiunea şi şantajul membrilor din birou care sunt naşi şi fini“, a spus Călin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII